8.11.07

Jihokorejská cenzura internetu: KCNA - zákaz vstupu!


Ten, kdo si, jako já, myslel, že se „závadné internetové stránky“ blokují jen v Číně, Barmě a v jim podobných nedemokratických krvelačných a zločinných režimech, budiž vyveden z omylu.


I v Jižní Koreji, zemi pyšnící se krátkou, ale přesto relativně pevnou demokracií, je blokování „nepohodlných a duševně škodlivých“ stránek denním chlebem vládních úředníků. Ti se sdružují do Korea Internet Safety Commission (KISCOM), což by se dalo volně přeložit jako Korejská komise pro bezpečnost internetu. Pokud se tihle pánové usmyslí, že ta či ona stránka obsahuje informace, jež by mohly poškodit velmi citlivé receptory Jihokorejců, máte utrum. Nepomůžou léky, nepomůžou doktoři; zkrátka nic.


„Internet nám poskytuje ohromnou příležitost pro budoucí rozvoj. Bohužel, mimo pozitiv přináší také negativa. Obscenita, hazard, násilí se díky internetu šíří geometrickou řadou. Tento škodlivý a nezákonný obsah může zásadně poškodit psychiku nejen dětí, ale také dospělých. Takové deformace mohou vést k trvalému poškození charakteru jedince na celý život,“ píše se v orwellem zavánějícím proslovu současného řiditele KISCOMU Shin Myung-Kyoon.


A co KISCOM vlastně blokuje?


Škodlivého obsahu je přeci na internetu nepřeberně (jak se zpívá v netovém hitu: Internet is for porn, porn, porn) a i totálně nasazení Jihokorejští úředníci nemají šanci zablokovat všechny potenciálně škodlivé stránky. Odpověď je nasnadě. Pornografické materiály, hazardní hry či fotografie masových vražd samozřejmě zůstávají přístupné. Chcete-li však navštívit stránky Severokorejské oficiální tiskové agentury (KCNA), máte smůlu.


Místo oslavných ód na "velkého" či "drahého vůdce" uvidíte pouze tenhle obrázek:



Tedy pouze v případě, pokud "kontroloři" seznají, že používáte jihokorejskou IP adresu. Tomu se dá zabránit jednoduchým programem, který změní vaši IP adresu (internetový strážce vaší anonymity) a vy se tak s minimálním vynaloženým úsilím proklikáte tam, kam chcete.


Být jihokorejským daňovým poplatníkem, možná se trochu podivím, kam směřuje část mého výdělku. Nejenže jde o porušení jednoho ze základních demokratických principů (viz. Listina základních práv a svobod), což samo o sobě bohatě stačí, ale zároveň jde o počin nákladný (lidé, stroje, čas...) a naprosto zbytečný. Jestli existuje nějaký skutečně počítačové gramotný národ, který si poradí s každým pokusem o omezovaní internetových osobních svobod, jsou to právě Jihokorejci.


Podle Reportérů bez hranic je Severní Korea jednou ze 13 zemí světa (2006), které cenzurují internetový obsah a porušují tak svobodu projevu. Světe div se, ale Jižní Korea mezi nimi nefiguruje.


Tématu se budu ještě dál věnovat. Jak se člověk proklikává hlouběji, zjišťuje opravdu zarážející informace.

13 comments:

jakudo said...
This comment has been removed by the author.
jakudo said...

Tak jsem to zkusil a fakt to (ne)funguje... To jsem si vážně nemyslel. Ale bavil jsem se o tom se svými 3 spolubydlícími (jsou to korejci) a oni s tím souhlasí... Přijde mi to zvláštní.

Anonymous said...

Jo... to je velmi zajímavé. Jsem rád, že se tomu tady věnujete. :-)
I mně to přijde zvláštní. Kdyby tohle někdo zkusil zavést v Evropě asi by z toho vznikla obrovská kauza.

jakudo said...

jj, to máš pravdu. Ale je fakt zvláštní, že Korejcům to nevadí a souhlasí s tím...

Anonymous said...

Ano, a ještě zvláštnější je, že to nevadí mladým Korejcům. Starší bych pochopil - určité tradiční životná zásady, ale mladí, amerikanizovaní? Nechápu...

jakudo said...

přesně tak. Jenomže těm mladým toho nevadíještě víc. Třeba na kolejích, kde bydlím je naprosto striktně zakázáno, aby holka šla na chlapecké patro či naopak. Vždyť to je naprosto nesmyslné. Jsme přeci dospělí lidé. A když jsem spolubydlům řekl, že u nás jsem rok bydlel společně s přítelkyní, tka se mi vysmáli... Jejich myšlení je občas fakt dost hodně jinde než naše Evropské.

Martin Vlnas said...

ten zakaz navstev na patrech je dost trisni. tady na SKKU v Soulu jsou navstevy normalne povolene a my stastlivci, co bydlime v apartmanech mimo kampus, to uz neresime opravdu vubec.

prijde mi to jako dost zbesilost, zakazovat to. a navic, jak jsem si nejdriv myslel, ze korejky jsou cudne a stydlive, chyba lavka. pulka zahranicnich studentu tady s nejakou chodi, chodila a nebo proste jen zalezli do DVDbangu a soulozilo se.

mlada generace je zkratka jina -americtejsi a hyperkonzumerizovana.

co se cenzury tyce, je to jeste horsi nez jsem cekal, budu o tom psat dal, jen co najdu chvili casu.

ale muj nazor na to, proc to mladi schvaluji, je, ze jde o dobrou praci jihokorejskych ideologu-rodicu-ucitelu (demagogu). proste detem od malicka vtloukaji do hlavy jak je komunismus skodlivy, jak jsou severokorejci nebezpecni, atd...

a vzhledem k tomu, ze na "trhu" schazeji alternativni informace a korejci jsou, alespon podle me, velice stadni narod (coz je generalizace, ale nemuzu si pomoct) neni tezke si predstavit, ze tomu i mlada generace veri.

proste kraci ve slepejich rodicu a viry!

Anonymous said...

re:jakudo
Zakázáno? No... tak prostě můj evropskej mozeček nedokáže moc pochopit. A oni to respektují? Protože obvykle, když se něco zakáže, tak to nikdo nerespektuje už z principu, že je to zakázané...
Nějak tomu nerozumím.
Tím víc mě to šokuje, že osobně znám jednu Korejku a jsme si názorově a myšlenkově velmi (až neuvěřitelně) podobní. Takže buď je to nějaká výjimka nebo mi něco uniká. :-)
Mám spolužáka Korejce, tak se ho zkusím trochu poptat... jsem zvědavej.

jakudo said...

přímě řečeno jo, docela to respektují. Samozřejmě se asi najdou i vyjímky. Třeba jeden australan tu je už skoro rok a má tady korejskou přítelkyni..už to několikrát porušili. Ale myslím, že můžu říct, že to vesměs dodržují. Je to fakt uhozené. Obzvlášť pro nás výměnné studenty je to dost uhozené.

Martin Vlnas said...

to lukas:

ahoj, ted me napadlo. koukal jsem na tvuj blog a tvuj profil, prvni povedene, druhe zajimave! nechtel bys az nekdy budes mit chvilku, napsat taky neco o koreji? cokoliv, co te zajimava a pridat se tak rozrustajicimu autorskemu kolektivu!!!

Anonymous said...

to lukas:

"Kdyby tohle někdo zkusil zavést v Evropě asi by z toho vznikla obrovská kauza."

Blokovani internetovych stranek funguje v italii a uvazuje se o jeho zavedeni v nemecku. Ucelem ale je blokovani zahranicnich webu, ktere umoznuji sazeni (zejmena sportovni sazky) po internetu. Mam pocit, ze v nemecku blokuji i jiny content, napr. weby s (neo)nacistickym obsahem.

Zazoban said...

Kurva drát. V Koreji už se šuká? Do řiti. Že jsem tam byl před 7 lety a to se tam ještě nešukalo. Kurva drát.

Martin Vlnas said...

To jo, časy se mění. A nebo možná ne a tys potkal špatnou Korejku... Co naděláš, musíš přijet a napravit to.