16.10.08

Naše země, Dokdo

Po vznesení nároku na ostrovy Senkaku[1] a ruské Kurilské ostrovy si Japonsko brousí zuby na jihokorejský ostrůvek Dokdo (독도) ležící 87.4km jihovýchodně od nejbližšího spřáteleného ostrova Ulleungdo (울릉도). Když v roce 1952 korejský prezident Li Syn-man nakreslil linku poválečných rozdělení vod, zahrnul tento malý ostrůvek o rozloze 187,450m2 (ne)oprávněně ke korejské straně a nyní o skutečném vlastníkovi probíhají četné diskuze.

200807280016_01

Po zařazení tohoto ostrova do japonských středoškolských učebnic, jakožto výsostného území Japonska pod názvem Takeshima, se vzedmula vlna odporu. Mohli bychom namítnout, že zařazení učiva o sporu zákonem nerozhodnutém, nejenom že není korektní vůči dětem, ale jde o mezinárodní provokaci s cílem přivést tento problém až před mezinárodní arbitáž, kde by možný výsledek díky politické převaze, zřejmě hovořil ve prospěch Japonska. Takovéto řešení tedy z jihokorejské strany je tím nejméně vhodným. V ideálním případě by měla převládat snaha vyhnout se mezinárodní pozornosti, jenže to je problém. Korejci jsou patřičně temperamentní a podobné nařčení si nenechají líbit. Mluví se tu o obraně se zbraní v ruce, což by bylo z korejské strany značným hrdinstvím, vezmeme-li v úvahu Japonsko se svou druhou největší ekonomikou na světě a hrubým domácím produktem na hlavu přesahujícím korejský téměř 3.5 násobně.

opi_101005_2

Zdá se, že nás po kauze 'Šíleného hovězího' čekají podobné protesty za záchranu malého ostrůvku. Své polínko do ohně si přiložila i americká Board on Geographic Names (BGN), když ve svých záznamech změnila vlastníka z původní Korejské republiky na území bez vlastníka. Jenže to bylo vzápětí, po telefonátu vysoce postaveného člena jihokorejské vlády a osobním přičinění George Bushe, změněno zpět na původní hodnotu. Amerika si i nadále udržuje neutrální postoj a mezinárodní souboj o pár kamenů, tak stále nemá jasného vítěze a v zásadě potenciální vlastnictví mnoho výhod nepřináší, snad kromě dosud řádně neprozkoumaných možností těžby zemního plynu.

Ulleungdo

Bitva se strhla i mezi světovými lingvisty o to, kdo dokáže věrohodněji přeložit konkrétní historické záznamy, a tím přiklonit misku vah na svou stranu. Navíc roli hraje i vynikající zrak. Zatímco je možné při příznivém počasí Dokdo z nejbližšího korejského ostrova Ulleungdo zahlédnout , o druhé straně to stejné neplatí. Japonská strana se hájí tím, že první kdo na ostrov dopravoval Korejce byly japonští rybáři, protože v té době neměli dostatečně kvalitní plavidla a navíc k potenciálnímu zabrání ostrova došlo již před začátkem okupace.

Pokud by opravdu došlo na mezinárodní arbitráž a vezmeme-li v potaz výsledek podobného sporu o podobný ostrov v Asijském regionu, zásadní roli bude hrát, kdo o ostrov lépe pečuje. Jisté je, že před japonskou okupací ostrov Korejci využíván nebyl. Během ní jej pak navštěvovali japonští rybáři a v součastnosti je „obsazen“ dvojčlennou korejskou posádkou.

naver_dokdo

Nyní přispěchal na pomoc se svojí kampaní i největší korejský internetový vyhledávací systém Naver.com, který ve své branži snadno převálcuje Google.com, a to drtivým 76% podílem na trhu. Vidíte, na všem se dá vydělat, nevím jak vy, ale já si alespoň jednu z těch knížek hned poběžím koupit, byť o jejich nestrannosti se dá pochybovat.

Ref. pro více informací srov. http://dokdo-or-takeshima.blogspot.com/

0 comments: