23.1.08

Náboženství v Jižní Koreji

Autor: Jakub Dobeš

Několikrát jsem byl dotázán, zda jsou Jihokorejci věřící a v co vlastně věří. Jsou to buddhisté? Křesťané? Pokusím se v pár řádkách shrnout to, co se dá o tomto tématu zjistit.

V první řadě bych měl zmínit, že v roce 2006 se k jakémukoliv náboženství hlásilo 74,7% obyvatelstva Jižní Koreje. Procentuální rozdělení náboženství je následující:

* buddhismus - 52%
* křesťanství - 20%
* ostatní náboženství - 0,7%
* nevěřící - 25,3%




Do ostatních náboženství jsou zahrnuty víry jako wonbulgyo (nový směr vycházející z buddhismu založený v roce 1916, kdy byl Pak Chung-bin osvícen), chondogyo (kloubící buddhismus, konfucianismus, taoismus a obsahující prvky křesťanství; je to taktéž náboženské hnutí vzniklé ve 20. století), šamanismus, hinduismus, judaismus, konfucianismus; minoritním korejským náboženstvím je také islám. Procentuálně nejvíc věřících se nachází ve větších metropolitních městech, jako je Soul (49,9 % věřících), Busan (46,1 % věřících) nebo Daegu (45,8 % věřících). Jižní Korea je také třetí v žebříčku zemí Jihovýchodní Asie v procentuelním zastoupení křesťanství (první dvě místa patří Filipínám a Východnímu Timoru).


Kromě Křesťanství, kde je dána jasná hranice mezi věřícími a nevěřícími, mohou ve statistikách ostatních náboženství vzniknout jisté nejasnosti. Například meze věřících v buddhismu či konfucianismu jsou jen těžce rozeznatelné. Nejen v Koreji, ale i jiných zemích dochází k tomu, že se víra dědí v rámci rodu nebo je všeobecně uznávaná v nějaké společnosti a tím vzniká problém rozeznat kupříkladu buddhisty od ne-buddhistů. Mnoho lidí žijících na odlehlých místech je hluboce zasaženo touto tradicí víry, již uznávají všichni okolo. Mimoto není pro Korejce neobvyklé modlit se v buddhistických chrámech, podílet se na konfuciánských rituálech a pro rady chodit k šamanovi. Krom toho statistiky podceňují počet lidí hlásících se k novým vírám. Některé zdroje odhadují počet příznivců Ch'ondogyo na víc než jeden milion.


Některé tradice, převážně buddhismus, jsou spojovány s historií Korejského poloostrova. Místa jako chrám Pulguksa, Sokkuram Grotto v Kyongju nebo chrám Haeinsa blízko Taegu jsou považovány za nejdůležitější kulturní památky země.

Konfucianismus zůstává nedůležitějším ve společenské etice. Očividně má největší vliv na korejský vzdělávací systém. Křesťanství je v Koreji spojováno s modernizací a sociálními reformami. Mnoho křesťanu v současné Jižní Koreji je podobného názoru jako zkušený politický opoziční vůdce Kim Dae Jung (katolík), který je velkým zastáncem lidských práv. Křesťansky podporované organizace jako Urban Industrial Mission podporují odbory.

Nová náboženství získávají své příznivce z obou tradičních náboženství i z křesťanství tím, že matou lidi různými úhly pohledu. Tím došlo k tomu, že v 19. století bylo v Jižní Koreji napočítáno více než 5000 nových náboženských směrů/hnutí, kde mnoho z nich bylo jen malých a dočasných.

Text je částečným překladem článku "Religion in South Korea" z internetové encyklopedie Wikipedia.

2 comments:

Fenna Thijs said...

Hallo allerseits, ich habe Kommentare von Personen gesehen, die bereits einen Kredit von (Nelson Wealth Loan Company) erhalten haben, und dann habe ich mich entschlossen, nach ihren Empfehlungen zu fragen, die ich auf meinem persönlichen Bankkonto für insgesamt 20.000 € bestätigt habe. Ich habe vor Stunden angefragt. Dies sind wirklich großartige Neuigkeiten und raten jedem, der ein echtes Darlehen benötigt, um sich per E-Mail zu bewerben (nelsonwealthfinacialloanservic@gmail.com). Ich bin froh, dass ich den Kredit bekommen kann, den ich beantragt habe. Bitte teile deine Hilfe mit Freunden.

bridal sets near me said...

Několikrát jsem byl dotázán, zda jsou Jihokorejci věřící a v co vlastně věří. Jsou to buddhisté? Křesťané? Pokusím se v pár řádkách shrnout to, co se dá o tomto tématu zjistit.
stitched designer lawn suits ,
stitched dresses for ladies ,