8.12.07

Korejská historie ve filmech

Autor: Vojta Pitra

Abyste nemuseli číst dlouhou jihokorejskou historii (najdete ji na tady na blogu nebo na Vojtových stránkách), stačí se podívat na pár filmů a můžete si udělat aspoň minimální představu. Tady je stručný přehled filmů o korejské historii, řazeno chronologicky. Určitě jsem na nějaké filmy zapomněl, ale snad ne žádný zásadní.

V rozmezí let 600 a 1045 se odehrává film Saulabi (což je výraz pro něco jako samuraj), akční romantika v kulisách království Päkče. V 7. století se odehrává Hwangsanbul vyprávějící o válce mezi Päkče a Sillou. Do konce království Sjednocená Silla v roce 924 je situované krásné fantasy The Restless. Další akční fantasy Shadowless Sword popisuje království Parhä čelící nájezdům Kitánů jen o dva roky po Restless.

Do 14. století je zasazena další fantasy, ale už nám pomalu docházejí, Flying warriors. Události roku 1375 vypráví úžasný historický nářez Musa, který u nás vyšel na DVD. V rozmezí let 1494 – 1506 (dynastie Čoson) se odehrává příběh jednoho z nejúspěšnějších korejských filmů vůbec King and clown. O životě nejslavnější „kiseang“ Hwang Jin Yi (něco jako gejša) je stejnojmenný film, jež teprve nedávno opustil plátna kin.

O životě slavného admirála I Sun-sina (1545 – 1598) vypráví televizní seriál Immortal Admiral Yi Sun-shin. V 17. století se odehrává další úžasný historický film Sword in the moon. Lásku školáka píšícího erotické příběhy ke králově ženě líčí film Forbidden Quest. Ikonu korejské historie a její love story vypráví film pojmenovaný stejně jako hlavní postava Chunhyang. Do druhé poloviny 18. století je zasazena korejská verze Nebezpečných známostí - Untold scandal.

V roce 1808 se odehrává vynikající detektivka Blood Rain. Životopis geniálního korejského malíře Jang Seung-up popisuje film Strokes of fire s Choi Min-sikem v hlavní roli situovaný do roku 1850. O první korejské pilotce za druhé světové války je film Blue swallow. Dalším leteckým filmem ze stejné doby je With a blue sky. Těžká 30. léta 19. století popisuje film The General's Son. O korejské válce vznikly dva úžasné a úspěšné filmy, velkovýpravná Pouta války a Welcome to Dongmakgol vyprávějící o setkání vojáků znepřátelených armád v jedné zvláštní vesničce. Další veleúspěšný film o události z korejské historie je Silmido, vyprávějící o jihokorejské odvetě za pokus o vraždu prezidenta Jižní Koreje. Studentské nepokoje roku 1969 okrajově popisuje romance Once in a summer.


Že historie táhne, dokládá náš poslední film v tomto výčtu a to 18. May vyprávějící o povstání v Kwandgžu 18. května 1980. Jde o jeden z nejúspěšnějších korejských filmů tohoto roku, který je stále ještě v kinech.

5 comments:

Vojta said...

Jenom malá poznámka: Hwang Yin Yi zrovna překládám do češtiny. Zatím to vypadá do skvělý film.

best silk sheets 2020 said...

Že historie táhne, dokládá náš poslední film v tomto výčtu a to 18. May vyprávějící o povstání v Kwandgžu 18. května 1980. Jde o jeden z nejúspěšnějších korejských filmů tohoto roku, který je stále ještě v kinech.
fancy bed sheet ,
silk bed sheet set ,

mckesate said...

discover this Dolabuy Goyard about his check that have a peek at these guys Chrome-Hearts Dolabuy

retheys said...

see page dolabuy.ru discover this info here Louis Vuitton fake Bags these details Celine Dolabuy

Unknown said...

look at here now best replica bags Discover More replica louis vuitton bags he has a good point Check This Out