19.7.07

Podpořte stávkující korejské stevardky!

Autor: Michal Vodrážka

Dne 1. března 2006 zahájilo zhruba 400 žen pracujících coby stevardky v rychlovlacích KTX stávku. Domáhají se ukončení diskriminační a nespravedlivé outsourcingové politiky Korejských drah (Korea railroad corporation)

Tyto ženy byly během nástupních pohovorů ujištěny, že po prvním roce stráveném v zaměstnání na základě pracovních smluv na dobu určitou jim bude umožněno uzavřít pracovní smlouvu na dobu neurčitou. Zároveň s tím mělo dojít ke změně jejich zaměstnavatele - místo jisté outsourcingové společnosti se jím měly stát přímo Korejské dráhy.

Korejské dráhy - sliby chyby

Jenže onen slibovaný rok uplynul jako voda a Korejské dráhy na svůj závazek jaksi „pozapomněly“. Slíbené smlouvy na dobu neurčitou, se ani přes naléhání Odborové organizace pracujících ve vlacích KTX (dále odbory KTX), prosadit nepodařilo. Odborům tak nezbylo nic jiného, než vyhlásit svému zaměstnavateli válku. Začala stávka.


Stávka odborů KTX je nejdelší a nejurputnější stávkou, kterou kdy ženy v historii Jižní Koreje podnikly - trvá již více než 500 dní! Během této doby pracovnice zorganizovaly stovky demonstrací, pochodů, přednášek, obsazovaly budovy a informovaly veřejnost na ulicích a nádražích po celé Jižní Koreji.


Protože Korejské dráhy opakovaně odmítají veškeré požadavky stávkujících žen na zrovnoprávnění jejich postavení ve struktuře společnosti, ochranu jejich zdraví při práci a poskytnutí dlouhodobého pracovního poměru, odhodlaly se vedoucí představitelky odborové organizace KTX k zoufalému pokusu upozornit na nespravedlivé a nerovné podmínky jejich práce. Dne 2. července 2007 zahájilo 31 odborářek hladovku, jejíž délka ke dnešnímu dni přesáhla 14 dní. Několik hladovějících žen již skončilo v péči lékařů.


Muži a ženy - dva rozdílné živočišné druhy

Přes image KTX, high-tech moderní firmy provozující pátý nejrychlejší vlak světa, společnost flagrantně porušuje řadu pracovně-právních předpisů a dochází v ní k zjevné diskriminaci na základě pohlaví. Většina zaměstnanců na pozici stevard, kteří jsou zaměstnáni skrze outsourcingovou firmu, jsou ženy. Naopak muži vykonávající stejný druh práce jsou zaměstnáni přímo u Korejských drah jako „vedoucí“.

Pohlaví je tak jedinou příčinou nižšího platu, horších pracovních podmínek a nejisté budoucnosti pracovního poměru. Navíc, zaměstnankyně čelí permanentní hrozbě výpovědi, pokud se rozhodnou protestovat proti nespravedlivým podmínkám a sexuálnímu obtěžovaní, jemuž v zaměstnání čelí.


Ani kdybyste se na hlavu stavěli...

Korejský národní výbor pro lidská práva (dále KNVLP) označil přístup Korejských drah ke stevardkám za jasný příklad porušení základních lidských práv na základě nerovného přístupu k mužům a ženám. KNVLP dále doporučil, aby stávkujícím byly poskytnuty spravedlivé podmínky v zaměstnání. Požadavek stávkujících na rovné podmínky podpořil také korejský ministr práce, některá média, na 500 universitních profesorů, 300 spisovatelů a různé neziskové organizace, např. korejský Ženský spolek, Právníci pro demokratickou společnost a korejský Odborový svaz zaměstnankyň. Korejské dráhy však veškerá vyjádření solidarity se stávkujícími ignorovaly.



I ty můžes pomoci!

Korejské dráhy, největší korejská veřejná společnost a zaměstnavatel více než 30 000 lidí, odmítá dodržovat byť jen ty nejzákladnější zásady rovnosti a spravedlnosti. Postup Korejských drah jednoznačně porušuje korejské zákony zakazující diskriminaci stejně jako mezinárodní standardy stanovené ILO (Mezinárodní odborovou organizací) chránící zájmy pracujících. Korejské dráhy rovněž nedodržují mezinárodní standardy, ke kterým se zavázaly vstupem do programu OSN Global Compact v květnu 2007.

Nehorázné porušování základních principů demokracie a lidských práv, jak ho praktikují Korejské dráhy, si zaslouží mezinárodní kritiku. Jednání Korejských drah je typické nejenom pro všudypřítomnou nerovnost, již čelí pracující s nejistými pracovními smlouvami na dobu určitou, ale také pro systematickou diskriminaci žen v Jižní Koreji.

Žádáme proto mezinárodní společenství, aby solidárně podpořilo stávkující stevardky vlaků KTX v jejich odvážném boji za spravedlnost. Můžete tak učinit podpisem petice, která je adresována prezidentovi Jižní Koreje Roh Moo-hyunovi, Generálnímu tajemníkovi OSN Ban Ki-moonovi a řediteli Korejských drah.

Víc fotek naleznete na:

http://picasaweb.google.com/KTXworkers/SupportKTXWorkers/photo#s5087699773110467522

Petice v angličtině: http://ktxworkers.blogsome.com/petition/

Originál přeloženého textu: http://ktxworkers.blogsome.com/